Baze de date cu cărţi de joc

Jocurile de cărţi sunt din ce în ce mai populare în ultima vreme. Există mai multe tipuri de astfel de jocuri, printre care trading card games (TCG) şi deck building games (DBG). Aceste tipuri de jocuri conţin pe lângă multe posibile elemente de joc (table de joc, token-uri, zaruri) şi multe cărţi de joc, la rândul lor de diferite categorii. Mecanica principala a jocurilor de cărţi gravitează în jurul cărţilor. Jucătorii construiesc pachete de cărţi (deck-uri) urmând anumite reguli (pentru cantităţi şi tipuri de cărţi şi nu numai) şi folosind regulile respectivului joc se ,,duelează” cu alţi jucători sau joacă împreună pentru atingerea unui scop comun.
Pentru că astfel de jocuri pot să conţină foarte multe cărţi de joc, producătorii de jocuri şi/sau fanii au pus la punct baze de date cu cărţi de joc. Ele au rolul de a-i ajuta pe jucători să construiască un set de cărţi în acord cu regulile de joc. Pe măsură ce jucătorii adună mai multă experienţă de joc, dar şi de construire a pachetelor de cărţi de joc, ei vor putea forma seturi de cărţi de joc competitive. Bazele de date ale jocurilor de cărţi (în producţie sau nu) pot fi folosite şi de cei care nu sunt convinşi de un anumit joc, pentru a-i acorda măcar o şansă: se pot vizualiza cărţile de joc şi diferitele lor elemente componente, care pot dezvălui o bună parte din modul în care se va juca cu ele.
Bazele de date cu cărţi de joc pot să fie văzute doar pentru ilustraţiile lor, nu de puţine ori foarte interesante (în majoritatea jocurilor, fiecare carte are propriul său ilustrator) sau de cei care se ,,apropie” de un joc de cărţi, doar din dorinţa de a colecta cărţile (şi astfel se pot identifica uşor cărţile ce lipsesc din colecţie). Multe dintre aceste baze de date sunt folosite de jucători şi ca platformă pentru tranzacţionarea cărţilor de joc (şi uneori reprezintă un mod decent de a ieşi de sub ,,vraja” unui joc, pentru că ai şansa de a lăsa cărţile cuiva care este interesat de joc şi în acelaşi timp poţi să-ţi recuperezi parţial şi investiţia, care mai ales în cazul TCG-urilor, nu este deloc mică).

Există multe exemple de jocuri de cărţi şi baze de date, iată câteva:
Magic: The Gathering – The Gatherer: http://gatherer.wizards.com/Pages/Default.aspx
Legend of the Five Rings – Oracle of the Void: http://imperialassembly.com/oracle/
Summoner Wars – Mythacle Battleplan: http://battleplan.mythacle.com/summoner-wars/
Star Wars Trading Card Game: http://www.wizards.com/default.asp?x=swtcg
Star Wars Customizable Card Game:
World of Warcraft TCG: http://www.wowtcgvault.com/,
Babylon 5 Collectible Card Game: http://b5ccg.mahasamatman.com/
Unele baze de date adună la un loc mai multe jocuri:
Pentru LCG-uri (A Game of Thrones, Star Wars The Card Game, Call of Cthulhu The Card Game, Warhammer Invasion, Lord of the Rings, Android Netrunner) şi Mage Wars: http://www.cardgamedb.com/index.php/index.html
Pentru Magic: The Gathering, World of Warcraft şi Warhammer Invasion: http://deckbox.org/
Poate cea mai complexă bază de date pentru jocurile de cărţi, vechi şi noi, este Trade Cards Online: http://www.tradecardsonline.com.