Industria de jocuri de societate din România














Articolul include o listă de distribuitori şi magazine de jocuri şi pagini de internet pentru informare despre fenomenul boardgames în România şi este dedicat companiilor şi jucătorilor de boardgames, în special pentru a conştientiza dezvoltarea din ultimii ani a jocurilor de societate în România. Industria de jocuri din România trebuie susţinută şi cu mult mai bine promovată, la fel trebuie strânse mult mai aproape comunităţile de jucători care împărtăşesc aceeaşi pasiune: jocurile de societate.

În ultimii ani s-a înmulţit numărul magazinelor online/fizice de unde se pot cumpăra jocuri. Există şi mai multe site-uri/bloguri dedicate acestui fenomen de către pasionaţi, pentru pasionaţi. În România s-a format o comunitate importantă de jucători atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe. În listă se poate să fie omişi involuntar anumiţi reprezentanţi la diferitele categorii amintite (pentru imparţialitate, numele de site-uri au fost trecute în ordine alfabetică). Pentru completarea acestei liste vă rugăm să folosiţi adresa de contact: valentinmaiergh@gmail.com. Sigur sunt omise multele cafenelele, ceainăriile şi altele asemenea locuri, unde se pot juca cu plăcere o mulţime de jocuri. Amintim şi că o parte din jocuri pot fi achiziţionate din librării şi hipermarket-uri. În categoria producătorilor şi distribuitorilor români de jocuri au fost incluşi şi cei care au obţinut licenţa pentru realizarea unor jocuri în limba română. Au fost incluse două categorii separate la magazinele de jocuri, pentru cele fizice şi cele online, pentru că evident este o diferenţă importantă între ele (pentru companii şi jucători deopotrivă). Pentru magazinele online este relevant de unde este firma care îl deţine, pentru că în localitatea de origine transportul jocurilor poate fi gratuit. Se observă că există mini-comunităţi de jucători care sunt reuniţi în jurul unui magazin de jocuri fizic/online, dar şi că, în acelaşi timp, mini-comunităţi de jucători sunt unite şi de pasiunea pentru un anumit gen de joc (ca exemple, jocul de cărţi Magic: The Gathering şi role playing game-ul Dungeon and Dragons). Jocurile de societate au început să fie prezente graţie diferitelor firme româneşti şi cu ocazia altor evenimente (târguri de carte, târguri de cadouri, cosplay events). Multe magazine de jocuri care au şi săli de joacă organizează diferite evenimente, precum lansări de jocuri şi concursuri.

Industria jocurilor de societate din România prinde un contur bine definit şi are posiblitatea să crească mult în următorii ani, atât în ceea ce priveşte numărul magazinelor, al jucătorilor, cât şi al ofertei de produse şi accesorii sau de ce nu, al producătorilor români de jocuri de societate, mai ales că în ultimii ani au fost lansate jocuri cu real succes.

Producători/distribuitori români de jocuri
Săli de joacă
Braşov
Bucureşti
Cluj-Napoca
Iaşi
Târgu Mureş
Magazine de boardgames fizice (brick-and-mortar)
Braşov
Bucureşti
Cluj-Napoca
Iaşi
Târgu Mureş
Magazine de boardgames online
Braşov
Cluj-Napoca
Iaşi
Târgu Mureş
http://lelegames.ro/index.php
Timişoara
Site-uri româneşti de informare